Behandlinger

Sengevæting

Sengevæting eller enurese er definert som ufrivillig passasje av urin (oftest om natten) hos barn i fravær av andre arvelige eller medfødte defekter i nervesystemet. Barn blir som regel tørre fra 1,5-årsalderen og opp til 5 år, derfor bruker man ikke selve begrepet enurese før etter den tid. Problemet er dobbelt så vanlig hos gutter som hos jenter.

Man deler enurese opp i to typer; primær og sekundær. Primær enurese er de som aldri har hatt blærekontroll på natten, og sekundær enurese er der barnet har hatt tørre netter i minimum 6 måneder for deretter begynt å tisse i sengen igjen.

Hva forårsaker sengevæting?

Når man sover skiller hjernen ut et hormon som setter ned produksjonen av urin. Tall viser at det er bare 90 % av alle 6-åringer som har fullt utviklet dette, noe som kan være en del av forklaringen til sengevæting.

Hos spedbarn blir blæren tømt via reflekssløyfer. Dette skjer automatisk uten noen form for bevissthet eller kontroll. Når blæren fylles, strekkes den og nerver sensitive for strekk sender signaler til nerver i bekkenområdet som setter i gang avslapping av lukkemuskelen og stramming av muskelen i blæren (detrussor-muskelen). Når dette skjer samtidig, vil blæren tømmes og barnet tisser. Disse signalene går altså ikke via hjernen/sentralnervesystemet, og er derfor ikke viljestyrt, men ren refleks fra kroppens side.

Samtidig som nervesystemet modnes vil urinering komme under kontroll av det sentrale nervesystemet og refleksbanen blir overstyrt. Da vil signalene fra strekksensorene i blæren gå til hjernen (sentralnervesystemet) og barnet blir oppmerksom på at det må på do. Denne prosessen starter rundt toårsalderen.
Ved forstyrrelse av nervebanene mellom blære og hjerne kan overstyringen av refleksbanen svekkes og blæren tømmer seg automatisk, særlig når barnet sover.

Det er ikke blitt foretatt noe forskning på området og ofte er det et problem som vil løse seg selv med tiden. Men for barn og familien deres, hvor det bare fortsetter, er det problematisk både sosialt og psykisk. Dette er oftest det største argumentet for å oppsøke hjelp.

Behandling

Som kiropraktorer er nervesystemet noe vi jobber med hver dag. Og akkurat som at irritasjon på nervene kan sende nummenhetsfølelse, prikking og smerte nedover bena eller armene, så kan det også forstyrre signalene til mage, blære og tarm. Kiropraktor Akutten i Trondheim og Kiropraktor Akutten på Støren har lang erfaring med behandling av denne type problematikk.